Gaat u binnenkort een dakkapel plaatsen, dan moet u rekening houden met een dakkapel vergunning. Informeer bij de gemeente of maak gebruik van het omgevingsloket. De overheid heeft geprobeerd het vergunningsproces te vergemakkelijken, maar burgers verdwalen nog regelmatig in een warwinkel van richtlijnen. Lokale richtlijnen komen vaak niet overeen met landelijke richtlijnen, waardoor onnodige misverstanden ontstaan.
 

STUUR MIJ VRIJBLIJVEND DAKKAPEL OFFERTES

 

Richtlijnen dakkapel vergunningsvrij plaatsen

In 2010 is de omgevingsvergunning geïntroduceerd als vervanger van de bouwvergunning, de naamsverandering heeft niet geleid tot inhoudelijke veranderingen. U kunt een dakkapel vergunningsvrij plaatsen op de achtergevel of zijgevels die zich niet uitstrekken op openbaar groen of openbare weg. Hebt u plannen voor een dakkapel op de voorgevel, dan is een dakkapel vergunning noodzakelijk, net als bij alle dakkapellen zonder platdak.

Belangrijkste dakkapel richtlijnen

  • Maximale dakkapel hoogte buitenwerks kan 1,75 meter bedragen.
  • Onderzijde dakkapel moet tussen 0,5 en 1,0 meter van de dakvoet aanvangen.
  • Daknok dient 0,5 meter verwijderd te blijven van bovenzijde dakkapel.
  • Niet toegestaan binnen 0,5 meter van nabijgelegen woningen te bouwen.

Dakkapel vergunning dikwijls onvermijdelijk

Dakkapel vergunningDe vermelde richtlijnen zijn alleen te gebruiken bij platdak dakkapellen, aangezien pannendak dakkapellen en alle nok verhogende dakkapellen een dakkapel vergunning vereisen. Gemeenten doen bij een doorsnee dakkapel op de voorgevel niet moeilijk. U moet gemiddeld 6 weken wachten op uw dakkapel vergunning, enkel verschillen de richtlijnen per gemeente. Sommige gemeenten hebben geen problemen met 70% bebouwing van de voorgevel, waar andere gemeenten struikelen over 30% bebouwing.

U kunt de voorgevel in de meeste gemeenten voor 50% bebouwen, maar u dient dan de dakkapel te centreren en de lijnen van de kozijnen aan te houden van onderliggende verdiepingen. Tegenwoordig spreken veel gemeenten in hun welstandsnota over uniforme exemplaren. Gaat u een dakkapel op de voorgevel plaatsen, maar bent u niet de eerste in uw woonwijk, dan zult u waarschijnlijk eenzelfde dakkapel moeten plaatsen als uw voorgangers.

Het is niet toegestaan een dakkapel vergunningsvrij te plaatsen op een rijksmonument, gemeentelijk monument dan wel beschermd monument. Veel gemeenten zullen een dakkapel vergunning voor een monument toekennen, maar zullen gedetailleerde richtlijnen opstellen voor de dakkapel uitvoering. De authentieke vormgeving van het monument dient allicht gehandhaafd te worden, de kans op een kunststof dakkapel wordt daardoor verkleind.