De gemiddelde Nederlandse zolder is volgestouwd met dozen en andere niet-gebruikte goederen. Een groeiend collectief kiest ervoor de zolder nuttiger te gebruiken, het plaatsen van een dakkapel is dan niet ondenkbaar. Op het eerste oog lijken dakkapellen lompe, iets te dure bouwwerken, toch kan veel plezier worden beleefd aan een dakkapel. Niet alleen creëert u een extra leefruimte, u voorkomt ook een kostbare verhuizing en een hoop stress.

Verreweg de meeste dakkapellen hebben platte daken, zijwanden bekleedt met Trespa of kunststof schroten en vanzelfsprekend hoogwaardige kunststof kozijnen. U kunt kiezen uit een ruim assortiment dakkapellen, hebt u wel eens gedacht aan een pannendak dakkapel, verlegde nok dakkapel of een nokverhoging. Bezit u al een dakkapel en moet deze gerenoveerd worden, dan verwijzen wij u door naar de specifieke pagina Dakkapel renovatie.
 

STUUR MIJ VRIJBLIJVEND DAKKAPEL OFFERTES

 

Ongecompliceerde platdak dakkapellen

Platdak dakkapelWilt u al op korte termijn kunnen genieten van de nieuwe leefruimte, dan ligt een platdak dakkapel voor de hand. Een dakkapel is namelijk alleen vergunningsvrij te plaatsen als zij beschikt over een platdak, dakkapellen met andere vormen moeten eerst groen licht krijgen van de gemeente. Tot enkele maanden geleden was de maximale dakkapel hoogte 1,5 meter, inmiddels is de grens verruimd naar 1,75 meter. Nadere informatie over dakkapel richtlijnen is te vinden op de pagina Dakkapel vergunning.

Kunststof dakkapellen zijn tegenwoordig de eerste keuze, deze onderhoudsarme dakkapellen bieden namelijk ook goede isolatieprestaties. Een omvangrijk aantal kunststof dakkapellen hebben een houten geraamte dat gevoerd wordt met kunststof materialen als Trespa en schroten en afgemaakt wordt met een kunststof kozijn. Geeft u de voorkeur aan een kunststof geraamte dan bent op zoek naar een polyester dakkapel, niet elke dakkapel specialist kan u voorzien van polyester dakkapellen.

Niet elke dakkapel biedt evenveel ruimtewinst

Dakkapellen worden op twee manieren geplaatst, een grote groep dakkapel specialisten prefabriceert de dakkapel en plaatst het bouwwerk met een hijskraan op de woning. De dakkapel kan evenzo ter plaatse worden gebouwd, dan wordt gesproken over een traditionele dakopbouw. Tot verbazing van menigeen kan een kolossale verlegde nok dakkapel of kolossalere nokverhoging ook als prefab dakkapel worden geleverd binnen slechts 1 dag.

Meer ruimtewinst is te behalen met een diepere dakkapel, de diepte is afhankelijk van de hellingshoek. Hoe lager de hellingshoek, hoe flauwer het dak en des te meer ruimtewinst. De gemiddelde platdak dakkapel is niet hoger dan 1,5 meter, de boeihoogte en kozijnhoogte zijn dan respectievelijk 0,2 en 1,2 meter. Bij een vensterbankhoogte van 0,9 meter is de stahoogte automatisch 2,1 meter. Veel Nederlandse daken hebben een hellingshoek van pakweg 45 graden.

Stijlvolle pannendak dakkapellen

Pannendak dakkapelPannendak dakkapellen of sleepdakkapellen worden minder begeerd dan platdak dakkapellen, logisch gezien de functionaliteit en dakkapel prijzen. U moet voor een elegante sleepdakkapel 30% meer neertellen, maar zult naast meer franje niet meer ruimte krijgen. Bovendien zijn flauwe daken ongeschikt voor pannendak dakkapellen, want lekkages kunnen niet worden uitgesloten. Met andere woorden, de hellingshoek moet minimaal 35 graden bedragen.

De gemeente is vaak een moeilijk te nemen horde bij pannendak dakkapellen. Hebben de omliggende woningen allemaal platdak dakkapellen, dan slinkt de kans op een vergunning voor een pannendak dakkapel. Gemeenten willen namelijk een opeenhoping van verschillende dakkapellen voorkomen. U kunt een pannendak dakkapel over de gehele breedte van uw achtergevel plaatsen, alleen bent u verplicht 0,5 meter verwijderd te blijven van uw buurman dan wel buurvrouw.

Verlegde nok dakkapel of nokverhoging

Verlegde nok dakkapellen en nokverhogingen zijn ideaal bij zolders met ontoereikende stahoogte. De meeste nok verhogende dakkapellen zijn te vinden op vooroorlogse woningen, waarbij onderkant nokbalk, hetzij stahoogte hoogstens 1,8 meter bedraagt. Kiest u een verlegde nok dakkapel, dan wordt de halve zolder opgehoogd, terwijl een nokverhoging resulteert in een compleet nieuwe verdieping. Nok verhogende dakkapellen zijn altijd vergunningsplichtig.